top of page

Wandeletappe Zuidlaren naar Rolde

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2022

Te midden van de chaos in de wereld stuur ik je een virtuele wandeling om de gedachten tot wat rust te brengen. Vanuit je leunstoel van Zuidlaren naar Rolde, over de zandwegen en langs prachtige bossen.


Brink met vijver ZuidLaren


Huizen tussen en onder bomen; veel bomen! Dit is bijzonder voor een wandeling door Zuidlaren, een wat groter dorp.

Je loopt over de brinken. Dit zijn de plekken waar in het oude landbouwsysteem het vee de nacht doorbracht. Zuidlaren heeft meerdere brinken en vaak is er een vijver, waar het vee uit dronk. Dit waren ook de blusvijvers als er brand ontstond in de omringende boerderijen.


Vanuit de dorpskern loop je over het grote terrein van de instelling Dennenoord. Daarna bereik je de rand van het dorp en de plotselinge overgang naar het dal van de Drentsche A, hier het Schipborgse Diep geheten.


Schipborgse Diep


Richting Rolde loop je ruim 7 kilometer langs de beek en steek je deze driemaal over. Je kunt de beekloop herkennen aan de weilanden, ooit natte hooilanden, er langs. Ooit waren deze hooilanden de voederschuur voor het vee van de boeren op de oevers. De hooi-opbrengst was bepalend voor het aantal koeien dat de boer in de winter kon voeren. Te weinig hooi betekende dat er vee in november, slachtmaand, opgegeten werd.

Het is nu allemaal reservaat omdat de Drentsche A in ons land een gaaf beekdallandschap is. Sinds de boeren in het beekdal zijn uitgekocht proberen natuurbeherende organisaties de historisch zeer rijke flora en fauna in stand te houden of zelfs terug te krijgen. De bloemrijke weiden laten zich niet helemaal in oude glorie zien, maar dit oude cultuurlandschap is een van de kostbare natuurgebieden langs het Pieterpad. En wat een heerlijk wandelgebied!


Voorbij het oude brinkdorp Gasteren en het Gastsersche Diep, zo heet de Drentsche A hier, bereik je een volgende parel: Het Balloërveld. Het is een restant van het Middeleeuwse tot 19e-eeuwse landschap; het ‘paarse landschap’. De provincies Drenthe, Overijssel, de Veluwe, Achterhoek en de zandgronden van Brabant en Limburg vormden één aaneensluitend heidelandschap.


Schapen op het Balloërveld


Schaapskudden begraasden de heide. De herders leidden de schapen ’s avonds naar de stal, de schaapskooi. Zo verzamelden de boeren de mest om de akkers, de essen, bij de dorpen vruchtbaar te maken op deze zeer voedselarme zandgronden. Na 1850 was dit oude landbouwsysteem niet meer te handhaven. De heide werd ontgonnen en voor grotere landbouwbedrijven ingericht; een groot deel is ingeplant met bos.


Ram, Drents heideschaap


Op het Balloërveld graast elke dag een schaapskudde en dan moet er ook een schaapskooi zijn. Het zijn Drentse heideschapen, een oud ras van sterke dieren die met schaarse voeding het goed doen. Loop eens met de herder en de kudde mee aan het einde van de middag naar de schaapskooi, niet heel ver van de route. Het Balloërveld loopt tot aan de akkers, de essen, van Rolde.


Terug naar de schaapskooi


Dan is het dorp, waarvan de je de kerktoren al van verre kunt zien, niet ver weg. De Jacobuskerk, inderdaad, een pelgrimskerk, is een mooi eindpunt om de indrukken van deze etappe te laten bezinken.

En een mooi beeld om te tekenen.

Jacobskerk, Rolde (18x27 cm potlood / krijt)


Volgende etappe gaat naar Schoonloo, via het Anderse diep, en lopen we het hart van Drenthe in.


Tekengroet!

Juliet


Co-productie tekst en foto's van Wim van der Ende


Een vrolijke herinnering aan het Pieterpad aan de muur, wie wil jij daarmee verrassen? klik hier


***************************************************

Comments


bottom of page