top of page

Focus en vertrouwen

Bijgewerkt op: 12 nov. 2021

Dat is wat Juliet hielp om een prachtige serie kleurrijke landschappen te maken voor haar eindwerk in de Illustratie Expeditie. Ze vertelt hieronder zelf over haar werk en proces en hoe ze tot deze prachtige serie is gekomen.


Schetsboek van een wandelaar

Na allerlei leuke opdrachten en oefeningen in de eerste twee blokken gaan we in het derde blok met een eigen project aan de slag. In 9 weken naar een project, nou ja, gelukkig hoeft het niet helemaal af te zijn want dat lukt echt niet.


Ik houd van wandelen. En van tekenen.

Het idee ontstond om deze twee te combineren in een Schetsboek van een wandelaar. Het zijn landschappen langs het Pieterpad, van de waddenzee naar de Pietersberg in Limburg. Aan de hand van de schetsen en foto’s die ik heb gemaakt tijdens de verschillende etappes heb ik een aantal aansprekende landschappen uitgewerkt. Mijn doel was om na allerlei vooronderzoek en schetsen tot 6 uitwerkingen te komen. Uiteindelijk zijn het er meer dan 11 geworden, maar mogelijk komen ze niet allemaal in het eindwerkstuk.


Tijdens mijn wandeling kwam ik in de provincie Groningen billboards tegen van de schilders van De Ploeg. Wat een kleurrijke schilderijen. Dat inspireerde mij om mijn kleurenpalet op te vrolijken. De penseelstreken zijn zichtbaar en geven dynamiek, met prachtige contrasten in de kleuren. Ook de schilderijen van David Hockney gaven inspiratie. Ik heb gekozen voor potlood en krijt, materiaal waar ik lekker mee werk op een A4 formaat. Groter kan altijd nog, evenals uitwerkingen met verf of pastelkrijt.


Het zijn vrolijke landschappen, qua kleur en sfeer. Wandelen is leuk, dat wil ik ook overbrengen.

Mijn doelgroep zijn Pieterpad wandelaars die het Schetsboek als herinnering aan hun eigen wandeling kunnen gebruiken, of als cadeau aan een ander kunnen geven. Ook andere platforums kunnen worden gebruikt om wandelaars te interesseren om te gaan wandelen. En mensen die gewoon een vrolijk landschap aan de muur willen natuurlijk.


Naast een Schetsboekje (met wat korte teksten naast de tekening) kunnen ook kaarten gemaakt worden, of een serie kaarten per provincie. En wat zou nou mooier zijn dan in alle musea- en boekenwinkels mijn Schetsboekje en allerlei losse kaarten met deze landschappen te koop zijn? Dat is mijn ultieme projectdoel voor 2022!


Door het volgen van de Illustratie Expeditie (Femke Veltkamp) heb ik mijn tekenplezier weer helemaal teruggevonden, en met het project ontdekte ik dat mijn landschappen aan kleur en kracht hebben gewonnen. Juist het focussen op 1 thema, en steeds hetzelfde kleurgebruik ontstaat een heuse serie. In het verleden zou ik steeds maar wisselen met materialen en niet zo lang met 1 thema bezig zijn. Hoewel mijn serie aquarel vogels wel een blijvertje is…


Mijn tekenen naar de werkelijkheid vorm ik om naar fantasierijke sferen. Door het kleurgebruik en kleurcontrasten ontstaan vrolijke landschappen, iets dat me veel plezier geeft, en ik hoop ook voor anderen. Kijk hier voor de fantasierijke getekende ansichtkaarten!

Comments


bottom of page