Te midden van de chaos in de wereld stuur ik je een virtuele wandeling om je gedachten wat af te leiden. Vanuit je stoel van Rolde naar Schoonloo, ervaar de grote stilte van dit gebied. Het hart van Drenthe.
Rolde.
De buurt rond de Jacobuskerk kerk van Rolde is het hart van het historische dorp. De paar grote woonboerderijen en, langs de hoofdstraat, wat herbergen en het oude gemeentehuis vormden het centrum van Rolde.
Het was een zogenoemd ‘kerspel’, de hoofdplaats van een ‘dingspel’; één van de regio’s van ‘het olde land’ van Drenthe. De kerkzaal van Rolde was de vergaderzaal van alle vertegenwoordigers uit de Drentse districten, de dingspelen. De Fransen maakten na 1795 een einde aan deze eigen Drentse democratische opzet. Assen werd benoemd tot hoofdstad van de nieuwe provincie Drenthe; (een nieuw departement gezien door een Franse bril)
Bij Rolde liggen een paar indrukwekkende hunebedden naast de gemeentelijke begraafplaats; vele eeuwen dodenakkers dicht bijeen. De route volgt een oud spoorweg tracé richting Anderen en kruist het Rolder Diep.
Vanaf Anderen en na de provinciale snelweg N 33 loop je de stilte in. Na een grote boerderij verlaat je de bewoonde wereld, zo lijkt het. Het pad loopt op de oever van de Drentse A, hier het Anderse Diep geheten. Links, wat hoger, liggen akkers en rechts, wat lager, de hooilanden. Al deze hooilanden zijn begraasd.
De kleine rivier kronkelt, meandert heel prachtig door het beekdal en de kudden met koeiengeven de indruk van een historisch 19e -eeuws landschap, waar schilders van de Haagse School voor op uit trokken.
Er lopen best grote groepen zoogkoeien met kalveren. Voor wandelaars is er een veilige doorgang tussen draden; je hoeft gelukkig niet dwars door de groep koeien te lopen. Het pad leidt naar de oversteek van het Anderse Diep. Er ligt een brugje, maar ook een historische oversteek, een voorde, door de beek, ook voor voetgangers. Je kunt kiezen. Hoewel: soms staat het water in de beek zo hoog dat zelfs de oversteek via de brug wat moeizaam is.
In mijn eerste schets uitwerking was ook de kudde koeien aan de rechterzijde opgenomen. Maar de compositie werd daardoor onevenwichtig en te druk. Omdat ik de meanderende beek en de oversteek interessanter vind, heb ik uiteindelijk de koeien niet meer in de compositie opgenomen. Misschien volgen de koeien nog in een andere uitwerking. Tenslotte zijn het hele lieve beesten en grappig om te tekenen.
Je volgt de beek, steekt weer eens over en dan doemt er een nieuw landschap op. Het is een voormalig heidelandschap, dat is ontgonnen voor landbouw en bosaanplant. De zandwegen zijn lang, recht en stil; karakteristiek voor dit type ontginningen. 100 jaar geleden was dit het paarse landschap van de grote stille heide.
Af en toe loop je door een stukje oud landschap met een heideven, een plasje zoals bij het Meindersveen. Dit is gespaard bij de ontginning en is nu een reservaatje. Ook zie je een restant van het Grolloërveld, een heideveld met de sfeer van weleer, de grote stille heide.
Dan weer bos en landbouw. Dichtbij Schoonloo loop je door een nog jonge ontginning van rond 1970 met zelfs al boerderijen die er mee op moesten houden; zo snel gaan de ontwikkelingen in die sector. Schoonloo bereik je over een pad door een oud gebruiksbos met houtsoorten die door boeren gebruikt werden voor allerlei doelen: eiken als bouwhout en brandhout, essen voor stelen van hamers, bijlen, bezems en dergelijke; een historisch geriefhoutbos, zogeheten strubben.
In Schoonloo kun je eten en uitrusten, meer is er niet in het hart van Drenthe.
Rust.
Heerlijk genieten dus.
Met tekengroet
Juliet
in Co-productie met Wim van der Ende (auteur en fotograaf van de Pieterpadgidsen).
Leuk als ik je weer blij kan maken met kleurrijke tekeningen als herinnering aan het Pieterpad.
Op de website/webshop zijn schilderijtjes en ansichtkaarten te bestellen.
En als je zelf aan de slag wilt, volg dan een wandel Journal workshop. Een inspirerende middag waarbij we wandelen en tekenen.
Bel me voor je persoonlijke voorkeur dan stemmen we af wat het beste past.
06 53 198 628. Leuk om van je te horen!
Comments